30-urige werkweek heel gezond
Een 30-urige werkweek. Dat klinkt voor velen als muziek in de oren. Onderzoek uit Groot-Brittannië onder drieduizend organisaties toont aan dat een verkorte werkweek zorgt voor minder burn-outs, vermindering van werkstress en minder ziekteverzuim en personeelsverloop. Daarnaast blijkt het personeel productiever in de uren die ze wel werken. In 2021 pleitte vakbond CNV ook al voor een 30-urige werkweek. Dat zou volgens de organisatie psychische klachten kunnen voorkomen en ervoor zorgen dat werknemers gezond hun pensioen halen. Softwarebedrijf AFAS gaat in 2025 voor een vierdaagse werkweek, met behoud van loon en andere (financiële) voordelen. Op vrijdag is het kantoor in Leusden volledig gesloten.
Ontslagen
Per kwartaal zijn er ongeveer 661.000 ontslagen in Nederland. Meer dan de helft (67 procent) was op eigen initiatief. Bij 16 procent lag het initiatief bij de werkgever en bij 16 procent is de reden onbekend. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna de helft van de werknemers die op initiatief van de werkgever werden ontslagen, had binnen drie maanden weer een nieuwe baan. Bij werknemers die zelf kozen voor ontslag, was dat 69 procent. Werknemers die ontslag kregen of namen, hadden vaker een flexibel dan een vast contract.
Steeds meer ondernemers in Nederland
Er komen steeds meer ondernemers bij in Nederland. In 2023 stond het aantal op 2,5 miljoen. Dat is ruim een miljoen meer ten op zichtte van 2010. Dat laten nieuwe cijfers van het CBS zien. Ook de diversiteit is toegenomen.
Werken en vakantie tegelijk
Het komt steeds meer in trek: workation. Dat is werken en vakantie tegelijk. Nu steeds meer mensen gewend zijn om thuis te werken, is het een kleine stap om je laptop op een compleet andere plek op te starten. Bijvoorbeeld op een heerlijk vakantie-eiland. Steeds meer mensen doen het. Het voordeel? Je kunt productief aan de slag, maar met vakantiegevoel en het kost je bijna geen vakantiedagen. Nadelen zijn er ook. Het kost je wel wat meer geld, je mist de faciliteiten van thuis of kantoor en je werk en privé zijn lastiger te scheiden en uit balans.
Verplichte urenregistratie bron van stress
Voor ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers is uren registeren verplicht. Ruim 20 procent ervaart dit als een bron van stress. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van de Europese HR-dienstverlener SD Worx.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat veel Nederlanders regelmatig overuren maken. Het gaat om bijna de helft. Daarnaast ziet bijna een derde uren registeren als een vorm van wantrouwen en controledrang van de werkgever. Bijna 45 procent ziet er ook voordelen in: het zorgt voor inzicht in tijdsbesteding en het voorkomt in sommige gevallen ook overuren.
FNV wil “recht op onbereikbaarheid”
Dankzij onze smartphone zijn we tegenwoordig 24 uur per dag bereikbaar. De drempel om als collega even een appje of mailtje te sturen buiten werktijd is daardoor ook een stuk lager geworden. Volgens de FNV is dat geen goede ontwikkeling. De vakbondsorganisatie ziet dat bedrijven er te makkelijk vanuit gaan dat werknemers ook na werktijd bereikbaar zijn. Veel werknemers voelen zich verplicht om die mailtjes of appjes te beantwoorden. Die cultuur draagt bij aan een hoge werkdruk. FNV wil een wetsvoorstel invoeren dat werknemers het “recht op onbereikbaarheid” geeft. In een aantal landen is deze wetgeving al van kracht. Het zou burn-outs kunnen voorkomen.