Op 4 maart 2024 is het wetsvoorstel Modernisering concurrentiebeding in internetconsultatie voorgesteld. Wanneer deze wet wordt aangenomen, dan zullen de regels voor het gebruik van een concurrentiebeding aanzienlijk worden aangescherpt.
In Nederland heeft ongeveer een derde van alle werknemers een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomst. Een dergelijk beding is bedoeld om te voorkomen dat werknemers informatie meenemen – zoals bedrijfsgeheimen of klantbestanden – die het bedrijf zou kunnen schaden. Veel werknemers die gebonden zijn aan een concurrentiebeding hebben geen toegang tot dit soort gevoelige informatie. In de praktijk wordt het concurrentiebeding dan ook vaak oneigenlijk gebruikt, hetgeen werknemers onnodig belemmert. Met het wetsvoorstel wordt getracht de balans tussen werkgever en werknemer te herstellen, waarbij tegelijkertijd bedrijven die het concurrentiebeding echt nodig hebben er gebruik van kunnen blijven maken.
Het voorstel
Er wordt voorgesteld dat een concurrentiebeding maximaal voor de duur van één jaar kan worden overeengekomen. Daarnaast moet het geografische bereik van het beding expliciet worden vastgelegd en moeten de zwaarwegende bedrijfs- en dienstbelangen altijd gemotiveerd worden. Verder dient de werkgever de werknemer een vergoeding van 50 procent van het maandsalaris te betalen zolang de beperking van kracht is. De werkgever kan alleen een beroep doen op het concurrentiebeding als hij dit uiterlijk één maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan de werknemer meedeelt, inclusief de periode waarvoor hij zich op het beding beroept. Het is voor de werkgever niet mogelijk zich op het concurrentiebeding te beroepen als de overeenkomst eindigt of niet wordt voortgezet als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.
Bestaande concurrentiebedingen
Concurrentiebedingen die zijn overeengekomen vóór de inwerkingtreding van het wetsvoorstel blijven van kracht. Voor deze bestaande bedingen gelden de nieuwe voorwaarden, zoals de maximale duur en de motivering van het geografische bereik, echter niet. Wat wel van toepassing wordt op bestaande concurrentiebedingen, is dat de werkgever een vergoeding moet betalen als hij het beding wil handhaven. Werkgevers zullen na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel dus telkens moeten aangeven of ze een werknemer aan het concurrentiebeding willen houden. Als dat het geval is, zijn zij verplicht een vergoeding aan de werknemer te betalen.
Inwerkingtreding
Het is inmiddels niet meer mogelijk om te reageren op het wetsvoorstel. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2025. Er moet echter worden afgewacht of het proces voor die datum kan worden afgerond en of het wetsvoorstel in zijn huidige vorm zal worden ingevoerd.
Anne Dragt
Advocaat bij Vallei Advocaten & Mediators