Steeds minder vacatures in ICT-sector
AI kan steeds meer werk overnemen. Dat komt de ICT-sector niet ten goede. Het UWV en SBB (Samenwerkingsorganisaties Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) verwachten dat daardoor het aantal vacatures voor mbo-banen in deze sector de komende jaren gaat dalen, terwijl het aantal mbo-afgestudeerden in de ICT waarschijnlijk gaat stijgen. De ICT-sector wordt namelijk steeds populairder onder jongeren. Ook vragen steeds meer werkgevers om een hbo-opleiding, waardoor mbo’ers moeilijker aan een baan komen. Een landelijke trend is dat studenten vaker gaan doorstuderen. De daling van het aantal vacatures in deze sector gaat in tegen het groeiende personeelstekort in andere branches.

Toename van vaste contracten in krappe arbeidsmarkt
Werkgevers bieden steeds vaker vaste contracten aan om personeel te behouden in de huidige krappe arbeidsmarkt. Deze trend is zichtbaar in diverse sectoren, waarbij bedrijven proberen aantrekkelijker te zijn voor potentiële werknemers door meer zekerheid te bieden. Deze ontwikkelingen onderstrepen de voortdurende uitdagingen en veranderingen op de Nederlandse arbeidsmarkt in 2025, wat relevant is voor zowel werkgevers als werkzoekenden binnen de christelijke arbeidsmarkt.
Beperkte banengroei verwacht in 2025
Het UWV voorspelt in zijn arbeidsmarktprognose voor 2024-2025 een groei van 85.000 banen in 2025, een toename van 0,7%. Deze bescheiden groei duidt op een stabilisatie van de arbeidsmarkt, waarbij het aantal gewerkte uren naar verwachting met 0,6% zal stijgen. Ondanks deze groei blijft de krapte op de arbeidsmarkt een aandachtspunt, vooral in sectoren zoals de zorg en techniek.
Deeltijdkoppels
Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer koppels parttime werken. In 2024 werkten er 419.000 koppels deeltijd, tien jaar geleden waren dat er zo’n 200.000 minder. Het aantal huishoudens met eenverdieners daalde de afgelopen decennia met een kwart. Het aantal stellen waarbij de twee partners hetzelfde aantal uren werkt, is ook verdubbeld; vooral tussen 20 en 35 uur. Een trend die zichtbaar is, is dat mensen sowieso minder vaak fulltime werken. Inkomensstijging speelt daarin een grote rol, maar ook de wens om werk en privé meer in balans te brengen.


Vergrijzing verergert personeelstekort na 2025
Uitkeringsinstantie UWV waarschuwt dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt na 2025 verder zal toenemen door vergrijzing. Steeds meer mensen gaan met pensioen, terwijl er onvoldoende jongeren zijn om deze posities op te vullen. Mogelijke oplossingen omvatten digitalisering, het aantrekken van arbeids-migranten en het stimuleren van werken na het pensioen.
Meer vaste werknemers
In het vierde kwartaal van 2024 nam het aantal vaste werknemers toe met 51.000 en het aantal zzp’ers met 14.000. Daarentegen nam het aantal mensen met een flexibel contract af met 53.000. Het aantal flexibele arbeidsrelaties daalde eerder aan het begin van de coronacrisis, maar nam vanaf het tweede kwartaal van 2021 toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Daar is nu dus een kentering in gekomen. In het vierde kwartaal van 2024 was 27 procent van de werkzame beroepsbevolking een flexwerknemer, 56 procent een werknemer met een vaste arbeidsrelatie en 17 procent zelfstandige.